Buikdanseres

Stap 1
Omdat ik 8 verschillende buikdanseressen nodig heb ga ik eerst maar eens op zoek naar wat inspiratie in het Oneindige Archief (internet).
1
Stap 2

Aan de hand van de voorbeelden maak ik in Illustrator een aantal schetsen om de houdingen van de verschillende buikdanseressen te bepalen.

De witte dame in het midden is gebuikt voor de illustratie die ik hier verder zal uitwerken.

Stap 3
Door in Illustrator de schets op 30% transparency te zetten kan ik makkelijk de uiteindelijke tekening er over heen maken. Zoals je ziet veranderen er bij het uitwerken nog aardig wat dingen.
Stap 4
Dit is de uiteindelijke lijntekening.
Stap 5
Met behulp van een kleurenschema vul ik in illustrator alvast de egale kleuren in. In CS3 is dit dankzij de nieuwe Live Paint Bucket veel makkelijker als in de vroegere versies.
Stap 6

Alles wordt weer naar Photoshop gekopieerd om verder uit te werken.

De vlakken die gedeeltelijk transparant worden komen in een aparte laag te staan en zijn hier weggelaten.

De illustraties zijn voor 3D-knipkaarten bedoeld, waar ze uiteindelijk niet groter als 10 cm op komen te staan. Ik werk echter in een document van 30 x 40 cm op 300 dpi. Zo heb je tenminste de ruimte om details uit te werken en zo is de tekening groot genoeg om op T-shirt of desnoods als poster te laten drukken.

Stap 7
Hier is de dame voorzien van highlights, shadows en een kleine backlight van links.
Stap 8
Op een nieuwe laag worden de transparante stoffen ingekleurd. De vlakken worden gevuld met de groene kleur, die wordt voorzien van shadows en highlights. Vervolgens wordt de transparantie in een masker over de laag heen geschilderd, waardoor de stof op sommige plekken transparanter is als op andere.
Stap 9
Op alle stoffen wordt nog een kleine 'glitter' gespoten met een scatterbrush. Over de hele illustratie komt een nieuwe laag met highlights die ook over de lijntekening heen zullen vallen.
Stap 10
Een toepasselijke foto wordt als achtergrond gebruikt. Om de foto niet teveel te laten overheersen, wordt deze in een paar tinten weergegeven.
Stap 11
Om de dame wat meer los te maken en wat meer dynamiek aan de illustratie te geven, komt er nog een glow om de dame heen en een gespleten licht vanuit het middelpunt.
Tot slot

Dit was een zeer beknopte uitleg van hoe deze illustratie tot stand is gekomen.

Hierboven nog een detailshot op 100%. Het uiteindelijke Photoshop bestand is 194Mb en heeft 14 lagen.

Door: Mark Rijkelijkhuizen

Volg Ryk Productions via:

RSS